Monday 22 January 2007

Takintilarimiz!!! -2-

Fotograf makinesi, disc-man ya da elektronik bir cihazi kullanirken ozelliklerini ve ayarlarini ogrenmeye u$enip cihazi "default" durumda kullanmak zorunda kalir misiniz? "Lan aslinda acayip makine, ogrenmek lazim $u ozellikleri" deyip "ogretiyi" makine bozulana ya da eskiyip atilana kadar surekli erteler misiniz?

Yeni bir notepad dosyasi acarken isminin otomatik olarak ornegin "Yeni Metin Belgesi (3).txt" $eklinde adlandirilmasina sinir oldugunuz halde dosyanin adini degi$tirmeye u$enip, bir sonraki dosyanin da "Yeni Metin Belgesi (4).txt" olarak adlandirilacagini bile bile o $ekilde birakmayi tembellik ya da eylemsizlik acisindan daha uygun gorur musunuz?

onemli bir sinavin sonucunu ogreneceginiz ani uzatip (gazeteden ogrenecekseniz o sayfayi acmayip, netten ogrenecekseniz sayfayi acik tutarak numaranizi yazmayip...) en uygun ani bulmak icin bir $eyler olmasini bekler misiniz? Sonuca bakacaginiz anin $ansinizi degi$tirecegine kesin gozuyle bakar misiniz? Beklediginiz $eyin ne oldugunu bilmediginiz icin afallar misiniz? Bu toplam surenin genelde 1-2 dakikayi gecmeyecegini bildiginiz halde her seferinde ayni donguyu ya$ar misiniz?

caya kup $ekerleri attiktan sonra $ekerlerin erimesini bekle(ye)meden daha hizli eriyecegine du$unerek kup $ekerlere haldur huldur giri$ir misiniz?

Mac izlerken ko$edeki zamana bakarak ayni sayilardan olu$an ani (11:11, 22:22 gibi) yakalamaya cali$ir misiniz? ikinci yarida 55:55 di$inda ba$ka bir “an” olamayacagindan 66:66’nin tumleyenini alip (67:06) onu kovalar misiniz? O da kesmezse uzatmaya giden maclarda 111:11'i beklerken degi$ik varyasyonlar bulmaya cali$ip maci kacirir misiniz?

Kar$inizdaki bir $ey yerken, istemeden de olsa yedigi $eye baktiktan sonra kendi kendinize "canimin cektigini sanmi$ midir acaba?" deyip, bir daha elindeki $eye bakmamak icin kendinizi kasar misiniz?

Her gordugunuzde turp, kabak, lahana gibi olu$umlarin aslinda yenmeleri icin yaratilmadigini du$unup "insanoglu harbiden acayip, bi yolunu bulup bunlari bile yenecek kivama getirmi$" diye hayiflanir misiniz?

Haberler ya da herhangi bir televizyon programi ba$larken sunucunun gunun o saatine gore verdigi selami (iyi ak$amlar, gunaydin, vs...) nezaket icabi kar$ilar misiniz?

Google grafik aramada kendi adinizi aratip, hic mantikli olmadigi halde binlerce sonuca bakip kendi resminizi gormeyi umut eder misiniz? Bu arada tanimadiginiz yuzlerce adamin vesikaliklarina bakarken birinin sizi gormesi halinde “hakkimda ne du$unurler acaba?” diye de endi$elenir misiniz?

Toplu ta$ima aracina ilk durakta binip son durakta inerseniz "paramin hakkini sonuna kadar aldim" hissine kapilir misiniz? Bindigi duraktan 2 durak sonra inenlere gereksiz yere sinir olur musunuz?

Banyoda ellerinizi yikamak icin dokundugunuz musluga ellerinizi temizledikten sonra yeniden dokundugunuzu fark edip "ya ben buna kirli ellerle dokunmu$tum" diye du$unup, elinizi yeniden yikar misiniz? Ve tekrar dokunacaginizi bildiginiz muslugu avuc icinizle sulamak kaydiyla bir cozume gider misiniz?

Sokakta gordugunuz bir cocuga gulumsediginizde, cocuk $imarir ve baki$larini sizden cekmezse, rahatsiz olmaya ba$lar fakat ayni zamanda cocuga ilk baki$i atip yuz verdiginiz icin onunla ilgilenmeye devam etmek zorunlulugu hisseder misiniz? Eger yapmazsaniz cocugu uzmu$ olurum du$uncesine kapilir misiniz? istediginizde cocuga gulumseyip, bikinca da
oyle yuzustu birakmanin insanliga sigmayacagini du$unur musunuz?

Etrafinizdakiler 0-4 ya$ grubu tanimadiklari cocuklari minciklayip yalayip opmekten zevk alirken, siz bir ko$ede oturup "n'oluyo!" diye olayi irdeleyip kendinizi ruhsuz hisseder misiniz?

Beyaz bir fonda, fonu farkli renkte bir gif veya jpeg gordugunuzde "lan insan en azindan $unun etrafina bi border atar bari" deyip "bu kadar kotu bir goruntuye bir beyin nasil izin verebilir?" diye $a$irir misiniz?

ictiginiz her $i$e suyunun kimyasal analizini inceler misiniz? ozellikle de Ph degerlerine bakip bu su asidik, bu su bazik diye yorumlar yapar misiniz? Ph'i 7'ye cok yakin sulari icerken icinizi anlamsiz bir huzur kaplar mi?

Havada elden kacmi$ bir ucan balon gordugunuzde gozden kaybolana kadar izler misiniz? Acaba nereye kadar ucacak diye du$unup tahminlerde bulunur musunuz? Du$tugu yerde onu cocuklarin bulup sevinecegini du$unur musunuz? Sonra akliniz ba$iniza gelip "yok canim, alt tarafi sokakta satilan bi balon, oyle cok uzaga gidemez, kesin biraz ilerde bir yerlere inmi$tir" diye du$ununce kendinize kizar misiniz?

ikisi kar$i yone ve biri sizin gittiginiz yone giden uc $eritli bir yolda ilerlerken, tek $eritli yolda gittiginiz icin kendinizi enayi gibi hisseder misiniz? Arada sirada orta $eride dalar misiniz? iki $eritli yola gectiginizde huzura erer ve "Yollarin Fatihi" moduna girer misiniz?

Daha once izlediginiz bir filmi tekrar seyrederken "bu sefer sonu degi$ik bitebilir mi acaba?" hayalleri kurar misiniz? Arada sirada hatirlamadiginiz bir iki sahne ya da diyaloga denk geldiginizde "lan acaba!?" der misiniz?

Monitoru bozuk olup da siyahi ye$il gosteren bir bilgisayarda ye$il ve kirmizi rengi ayirt edemeyen bir renk koru icin "Dunyanin en kolay oyunu"nun dunyanin en zor oyununa donu$ebilecegini du$unup butun genellemelerin yanli$ oldugu gercegini dogrulayip, editorlerinin bir hatasini yakaladiginizi du$unur musunuz?

Bir $eyin takinti olmasi icin bir kereden fazla yapilmasi gerektigini du$unup, bir defa yaptiginiz $eyleri yazarken sucluluk duyar misiniz?

No comments: